Toimistohotelli on tulevaisuuden työpaikka

Kennon oma Marisa Rantasila sai hiljattain vahvistuksen omiin epäilyihinsä Amsterdamin Europe Coworking Summitissa: coworking-ilmiö jatkaa kasvuaan, ja loppua ei näy. Pelkästään pääkaupunkiseudulla coworking-tilat ovat kolminkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden aikana.

Mikä kasvun on mahdollistanut? Entä millaista työnteko on toimistohotellissa?

Satokausikalenterin Natalia Salmela ja Samuli Karjula saivat maistiaisen toimistohotellin elämästä viettäessään syksyn Kenno Lounge Hämeentiellä. Nyt he jakavat yhdessä Marisan kanssa ajatuksiaan siitä, miltä työnteko tulevaisuudessa näyttää ja miten toimistohotellit tulevat kehittymään.

Uusi, horroksesta heräilevä segmentti: suuret yritykset

Kenno Loungen tilat ovat tavallisesti täyttyneet Natalian ja Samulin kaltaisista luovista yrittäjistä. Horroksesta on kuitenkin alkanut heräilemään myös uusi potentiaalinen käyttäjäkunta: suuret yritykset.

Yrittäjille toimistohotellin edut ovat selkeät — ja useimmiten taloudelliset. “Sähköpöydät, tulostimet ja kahvinkeittimet maksavat tuhansia euroja, ja sillä rahalla olisi voinut olla Kennossa jo vuoden”, Samuli huomauttaa.

Entä mitä hyötyä toimistohotellista on suuremmille yrityksille, joilta toimisto jo löytyy? Satokausikalenteri ja Marisa uskovat, että etuja on useita. Coworking-tilat voivat tarjota suurempien yritysten työntekijöille luovan etätyöpaikan, tuoda työn lähemmäksi työntekijän kotia, tai viedä hänet ulkoisen projektin äärelle. Marisa vahvistaa, kysyntä on kasvanut suurten yritysten osalta myös Kennossa.

Muuttuva työelämä perustuu vapauteen ja itsenäiseen työntekoon

Kennon kaltaiset toimistohotellit tarjoavat vapautta, jota muuttuva työelämä vaatii. Yritysten palkkalistat lyhenevät, kun työt ulkoistetaan freelancereille. Sisäisesti yritysten keskuudessa vallitsee myös uudenlainen joustavuus ja itsenäisyys.

Nykypäivän työntekijää ei ole enää sidottu yhden työpöydän ääreen. Satokausikalenterin Natalia uskoo tämän johtuvan siitä, että usea työ ei enää vaadi fyysisiä työkaluja. “Moni duuni on nykyään vain henkistä pääomaa, joka matkustaa aina mukana”, hän huomauttaa. Marisan mielestä toimistohotelli on varteenotettava vaihtoehto vapaana matkustavalle asiantuntijalle. “Etätyö on monelle jo tuttua”, Marisa huomauttaa, “mutta pikkuhiljaa on alettu kysymään sitä, onko etätyö tehokkainta juuri kotona, vai kenties jossain muualla?”

Itsenäisyyden lisäksi toimistohotelliin tullaan hakemaan yhteisöllisyyttä. Marisa kertoo, että kuuma puheenaihe Amsterdamin messuilla oli pöhinä. Satokausikalenterin Natalia ja Samuli ovatkin arvostaneet sitä, että Kennon käytävillä tuntuu aina törmäävän tuttuihin.

Toimistohotellit tarjoavat palvelukokonaisuuksia, eivät pelkkiä neliöitä

Muutosten tuulet puhaltavat myös tilojen tarjoajien arkeen. Marisan mukaan vuokraaminen on siirtymässä pois neliötasolta, kohti palvelupaketteja. Myös sopimusten joustavuus on entistä tärkeämpää.

Kenno Lounge on pääkaupunkiseudun ainoa toimistohotelli, jonka kuukausihintaan sisältyvät kaikki rakennuksen palvelut. Kuten hotellit, myös toimistohotellit eroavat toisistaan sen perusteella, kuinka kattava palvelupaketti hintaan sisältyy. Amsterdamin messut kuitenkin Marisan mukaan vahvistivat siihen, että palvelukeskeisyys on kasvavassa asemassa. “Enää ei riitä, että tarjoaa pelkän tyhjän huoneen. Huomio on keskittynyt siihen, mitä kaikkea huoneen mukana tulee”, hän kertoo.

Satokausikalenteri nostaa palvelulähtöisen ajattelun Kennon suureksi eduksi. Samuli ja Natalia saapuivat Hämeentiellä valmiiseen pöytään, minkä avulla tiimi pystyi tekemään töitä täysillä ensimmäisestä päivästä lähtien. Väliaikainen vierailu päättyi, kun oma toimisto saatiin remontoitua käyttökuntoon.

Coworking-ilmiö jatkaa kasvuaan

Satokausikalenteri ja Marisa ennustavat coworking-tiloille aurinkoista tulevaisuutta. Tutkimusten mukaan toimistohotelli-ilmiö on kasvussa, joka näkyy myös markkinoille ilmaantuvista uusista tulokkaista. Alan konferensseja järjestävä GCUC ennakoi maailmanlaajuisesti noin 16,1% vuosittaista kasvua toimistohotellien määrässä. Marisan kokemukset coworking-messuilta vahvistavat sen, että Kenno on hyvässä asemassa kasvun osalta. “Oli mahtavaa saada sieltä vahvistus siihen, että teemme täällä oikeita asioita”, hän summaa.