Voiko työympäristö motivoida työntekoon?

Vuodesta 2016 Kenno Loungessa majaa pitänyt Minjon tekee motivaatiorekrytointia ja henkilöstövuokrausta, keskittyen junior-, entry- ja assistenttitason tehtäviin. “Nuorilla työntekijöillä ei usein ole kovinkaan paljoa työkokemusta, joten pelkkä ansioluetteloiden vertailu työnhakuvaiheessa ei aina tuota parhaita tuloksia”, kertoo Satu, toinen Minjonin perustajista. Motivaatiorekrytoinnin tarkoituksena onkin kartoittaa substanssiosaamisen lisäksi työnhakijoiden motivaatiotekijöitä, eli selvittää, mikä heitä vie luontaisesti eteenpäin ja millaisessa työympäristössä ja -yhteisössä he viihtyvät parhaiten. Myös työnantajayritysten tarjoamat puitteet kartoitetaan, jotta voidaan selvittää, motivoituuko työnhakija työpaikan jokapäiväisestä tekemisestä, työyhteisöstä ja työympäristöstä.

Kipinä motivaatiorekrytointiin lähti omasta kokemuksesta. Opiskeluaikoina tavanneet Satu ja Camilla huomasivat molemmat juristeina työskennellessään, että kaipasivatkin elämäänsä jotain ihan muuta. Camilla mainitsee poteneensa huonoa omaatuntoa siitä, että ei viihtynytkään työssään, vaikka se oli ollut se unelmaduuni, jonka hän oli aina halunnut. “Mulla olikin aivan vääränlainen motivaatioprofiili siihen juristityöhön, mitä tein. Jonkun olisi pitänyt tehdä motivaatiorekrytointia muhun, niin olisi käynyt ilmi, että en tule kukoistamaan siinä roolissa”, Camilla kertoo.

Nuoret työntekijät odottavat entistä enemmän työnantajiltaan ja miettivät myös, mitä yrityksellä on tarjota heille, eikä päinvastoin. Hyvä työntekijä ei siis olekaan enää sellainen, joka sopeutuu, vaan työympäristön on yhä enemmän sopeuduttava työntekijöiden tarpeisiin. “Edellisiin sukupolviin verrattuna milleniaalit kiinnittävät selvästi enemmän huomiota työn merkityksellisyyteen. Heille työ on enemmän tapa toteuttaa itseään eikä väline vapaa-ajan tai perhe-elämän ylläpitoon”, Camilla valaisee.

Kokemus siitä, millainen työympäristö sopii kenellekin, on hyvin yksilöllinen ja se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Jotkut viihtyvät paremmin avokonttoreissa ja jotkut saadessaan oman huoneen. “Motivaation kokemuksen pitää lähteä sisältä päin, se ei ole jotain sellaista jota työnantaja voi vain kaataa työntekijöiden niskaan”, Satu kertoo. Motivaatiotekijänä voi toimia myös esimerkiksi tilan esteettisyys tai sosialisointi muiden työyhteisön jäsenten kanssa. Yritykset voivat erottua edukseen työmarkkinoilla tarjoamalla mahdollisimman monipuoliset mahdollisuudet työskennellä työntekijöille ominaisilla tavoilla.

Kenno Loungessa Minjonit ovat viihtyneet hyvin. Tiimin oman huoneen lisäksi muitakin tiloja tulee hyödynnettyä ahkerasti. Tilat tarjoavat hyvin mahdollisuuksia sekä omaan rauhaan että sosialisointiin oman tiimin jäsenten tai muiden kennolaisten kanssa. “Kun tulimme Kennoon, meille tuli heti sellanen fiilis, että meillä on hyvä olla. Tila on meille ihan täydellinen”, Satu kertoo.